Sommarläger

Läger på Vidablick – Äkta gemenskap och minnen för livet

Vi ger barn och ungdomar minnen, vänner och erfarenheter för livet på våra läger. Utbudet av aktiviteter på lägergården är stort och deltagarna får prova på det mesta under sin vistelse.
Vi leker, klättrar, badar och sjunger tillsammans och fyller dagarna med upplevelser som utvecklar både kropp och själ.

Att åka på lägren är en del av ditt barns utveckling och vi kommer förvalta det ansvar du ger oss på bästa sätt. Alla som kommer till vår lägergård, ledare och barn, kommer till en plats där man uppmuntras prova sina vingar under kontrollerade former.

Vi arbetar aktivt med kamratskap, mångfald, jämställdhet och hos oss får barn vara sig själva, på riktigt. Vi värdesätter ungas olikheter och vågar ge dom ett förtroende, att tillsammans med oss bygga en gemenskap som inkluderar alla på våra läger.

Vår verksamhet är socialt inriktad och präglas av människors lika värde. I praktiken visar det att en gruppgemenskap är oberoende av etnicitet, kön, tro och politiska åsikter. Vi använder läger- och friluftsliv som metod för social träning och personlig utveckling. Vi vill ge deltagarna inflytande i beslutsprocessen och lära dem att ta aktivt ansvar för natur, miljö och medmänniskor.

Läger för alla åldersgrupper

Målgång i Slabben - Vidablick

Minividis är ett utmärkt alternativ för dig som åker på läger för första gången och kanske vill åka tillsammans med din bror, syster eller kamrat. Vi fokuserar på att ge alla deltagare en positiv upplevelse av att sova hemifrån, kanske för första gången.

Därför är detta ett kort läger ofta ett par dagar. Start kl 10:00 dag ett och slut kl 17:00 andra dagen.

Under dagarna introduceras deltagarna för många klassiska vidisinslag och vi jobbar extra hårt med att varje deltagare ska bemötas individuellt för att skapa en trygg miljö.

Det kan förekomma att vi ordnar flera Minividisläger under en sommar, kontrollera vid anmälan att du anmäler till rätt veckor!

På ett Vidisläger är det full rulle från morgon till kväll. Lekar, tävlingar, idrott, friluftsliv, lägerbål, sång och musik och mycket mer ingår i programmet.

Vi bor i stugor på Vidablick med ca 6-8 deltagare i varje stuga samt en ledare och en ledaraspriant. Det kan också hända att vi genomför en spännande övernattning i skogen med matlagning över öppen eld.

På våra Vidisläger för åk 4-6 fokuserar vi på att utveckla deltagarnas nyfikenhet och kunskap om vår natur och vårt samhälle. Utmaningarna tas ett steg längre och deltagarna har möjligheten till en händelserik och minnesvärd vecka.

Det kan förekomma att vi ordnar flera Vidisläger under en sommar, kontrollera vid anmälan att du anmäler till rätt veckor!

Under ett Tonårsläger på Vidablick ligger fokus på att utveckla den inre personliga tryggheten hos varje individ och att ge en avslappnande atmosfär där deltagarna får vara sig själva och slipper undan den onödigt hårda press som de kan uppleva från samhället.

Ett tonårsläger sträcker sig normalt över 2 veckor vilket gör att man garanterat kommer att lära känna varandra väldigt väl och bli vänner för resten av livet.

På våra Tonårsläger får deltagarna även möjligheten att utmana sig själva både i den vackra natur som omger gården och på höga höjder i våra höghöjdsbanor.

En del aktiviteter genomförs som “Workshops” där deltagaren får möjlighet att välja vad de vill göra: Bygga flotte, klättra i berg, dansa, höghöjdsutmaningar…

Kulturkollo 4-8 juli på Vidablick!

Kulturlägret genomförs som ett dagläger. Man åker med bussen ut till Vidablick på förmiddagen och åker tillbaka igen på eftermiddagen.
Natten mot sista dagen blir det en övernattning för de som vill.

Inriktningarna för 2022 är dans, musik och fotografi, se beskrivning nedan.

Avgiften för lägrerveckan är 1450,-, i det ingår allt dvs resor, mat, logi och aktiviteter.

Förutom det som hör till vald inriktning blir det vanliga lägeraktiviteter som kanot, höghöjdsbana, workshops, lägerbål m.m.

Välkommen med din anmälan!


Fotografi – 10 platser

På fotoinriktningen uppmuntrar vi till kreativitet och skapande.

I början av veckan kommer vi att gå igenom kamerans grundläggande funktioner. Sedan kommer vi att testa oss fram genom fotografins olika element, allt ifrån naturbilder till porträtt.
Under en av dagarna får vi besök av en utomstående fotograf som kommer in och ger oss tips, tricks och inspiration.

Lägret avslutas med en utställning i vidablicks blåbärsskog men det roliga slutar inte där, bilderna kommer även att hänga på länsmuseet i Jönköping under sommaren.

Kameror och redigeringsutrustning finns att låna men du får självklart ta med dig egna grejer.
Fotoinriktningen leds av Simon Söderberg som har lång erfarenhet inom ämnet efter att ha arbetat med det professionellt och sysslat med det på fritiden i många år.

Dans – 15 platser

Josefin Tormner Jonsson som kommer vara ledare har lång erfarenhet av att undervisa barn och ungdomar i Streetdance och är just nu verksam som ledare inom dansstudion Studio In Motion på KFUM. Hon gillar att fokusera på dansglädje, dynamik och personligt uttryck.

Streetdance är ett samlingsnamn för dansstilarna Locking, Hiphop, House, Breaking och Popping. Här kommer vi utforska några av de tidigare nämnda stilarna och lära oss de viktiga grunderna inom både dansen och dess historia. Vi hoppas att du kommer få en jättehärlig vecka med rörelse både under tak och ute i Vidablicks natur för att utmanas och inspireras.

Veckan avslutas med en show för familj och vänner. Pssst..vi får besök av en hemlig gäst!

Musik – 15 platser

På musikinriktningen kommer vi främst fokusera på att lära oss att spela tillsammans med varandra. Vi delar in oss i grupper som sedan blir våra band för veckan. Under tidigare år har banden oftast spelat pop, punk eller rockmusik, men här finns inga gränser.

Det är du och ditt nya kulturkollo-band som bestämmer vilka låtar och instrument ni vill spela.

Det kommer finnas replokaler utrustade med förstärkare, trumset, instrument och mikrofoner. Allt du behöver ta med dig är en vilja att spela musik med nya vänner. Elin Käll och Rickard Olsson som är veckans ledare är själva musiker med lång erfarenhet av att spela i band. Dom kommer finnas på plats för att hjälpa till med allt ifrån att ställa in ditt gitarrljud till hur du enklast når den högsta tonen i låten.

Veckan avslutas med en konsert i skogen som föräldrar och vänner är varmt välkomna till.

Än har vi inte släppt lägerprogrammet


Ännu är det lite för tidigt för att kunna anmäla sig till sommarlägren 2023. Så fort vi har planen för sommaren klar kommer vi att lägga till en anmälan här.

Under tiden bjuder vi på lite bilder från tidigare år.

Välkommen tillbaka!

Praktisk info till redan anmälda

För Minividis gäller:
Samling: Första lägerdagen kl 10:00
Hämtning: Sista lägerdagen kl 17:00
För övriga läger gäller:
Samling: Första lägerdagen kl 10:00 på KFUM Gården Vidablick
Hämtning: Sista lägerdagen kl 11:00 på KFUM Gården Vidablick

Tänk på att vi alltid är ute oavsett väder. Någon natt kan vi sova ute och då är det bra med liggunderlag och sovsäck. Saknar ni någon utrustning så kolla med en kompis eller kontakta oss via formuläret till höger så försöker vi hjälpa er (liggunderlag och sovsäck kan vi låna ut). Minividis sover i stuga och behöver inte packa sovsäck och liggunderlag.

OBS! Ta inte med de finaste träningsskorna. Risken finns att de kommer att bli förstörda. Tag hellre med de sämsta du har, de duger gott!

Slabbedabb

Om ditt barn behöver specialkost och ni glömde anmäla det vid anmälan så ring oss så fort det går. Likaså om ni har några speciella önskemål om kost. Du som målsman känner ju ditt barns matvanor bäst.

Vi undanber er från att skicka med barnen godis och läsk till lägret. Både för att vi har barn med svår nötallergi (nötter eller spår av nötter finns ofta i godis) som kommer till våra läger och för att vi jobbar med att få barnen medvetna om sin egen hälsa och framtid på våra läger. Det kommer finnas en kiosk under lägret som har begränsade öppettider där barnen kommer kunna handla.
I anmälningsavgiften ingår 40 kr/dag som kioskpengar, ni behöver alltså inte skicka med kioskpengar.

Vi har handla godis

Ingen ytterligare information kommer att skickas ut innan lägrets start. Har du några övriga frågor eller upplysningar som vi behöver ta del av, hör av dig till oss på Vidablick.

På plats kommer du att få kontaktuppgifter till ansvarig ledare/lägerchef. Den personen önskar vi att du vänder dig till för direkta frågor angående lägervistelsen. För övriga frågor vill vi att du kontaktar vår verksamhetschef.

Packlista för läger – Ladda ner, skriv ut och pricka av när du packar!