Skogstrollens stig 9

Trollet gungar

Plötsligt öppnade sig skogen och vi kom ut på en liten sandstrand. Framför oss låg Vättern, blå och glittrande. På stranden fanns mjukt rundslipade stenar i olika färger. Lite längre bort mynnade ån ut i sjön. Det fanns en liten bro över ån, så man kunde nå stranden på andra sidan. Ännu längre bort låg ett stort stenblock alldeles vid strandkanten. ”Åh vad härligt!” ropade jag ”Här måste vi stanna en stund! Jag sparkade av mig skorna och vek upp byxorna. Måfflan skrockade belåtet och skumpade iväg längs stranden. Hon undvek noga att bli blöt. Det stod en stor ek i strandkanten och i den hängde en gunga.

Måfflan hoppade genast upp i den. ”Putta” skrek hon med vild röst ”Ge mig fart”. Jag hjälpte henne igång och snart flög trollet fram och tillbaka genom luften.

Efter en lång stund, när vi hunnit både gunga och leta vackra stenar, lade jag märke till att Måfflan stirrade på ett jättelikt stenblock som låg långt bort på stranden. ”Hmm” sa hon. ”Kan det vara möjligt? Vi måste dit och titta. Kom!”. Hon tog min hand och försiktigt gick vi upp på den lilla bron och över ån.