Skogstrollens stig 4

Måfflan

Jag tog ett steg tillbaka.”Vem är du?” frågade jag. ”Jag är Måfflan” svarade trollet och hoppade upp på rotvältans kant ”och jag är ett skogstroll. Men jag har inte tagit den” fortsatte trollet ”Möjligtvis bara lite grann”. Nu såg jag att trollet höll händerna bakom ryggen. ”Vad har du inte tagit?” frågade jag ”Är det bollen du menar?” ”Precis” svarade Måfflan. ”Den fina, runda bollen som kom flygandes som en tjock ekorre genom skogen. Den har jag knappt rört”.

”Det var min nya EM-boll ”sa jag allvarlig. ”Jag måste få tillbaka den”. Trollet skruvade på sig. ”Helst inte” sa det. Jag kände efter i fickan. ”Här, du kan få den här istället” Jag höll fram en nyckelring. Det var en guldfärgad fisk med vackert färgade glasstenar på. Trollets ögon började lysa och hon sträckte genast fram bollen som hon hade hållit gömd bakom ryggen och tog nyckelringen istället.

Måfflan berättade att hon letade efter Bergakungens hemlighet. Bergakungen var kung över alla troll förklarade hon. Han var rysligt gammal och bodde i ett berg djupt inne i de värmländska skogarna. Det var han som bestämde över alla troll, oavsett om man var skogstroll, bergstroll eller någon annan typ av troll. Enligt de gamla sagorna hade Bergakungen elva hemligheter gömda runt omkring i trollens rike. En av dem skulle finnas just här i Vidablick. Måfflan skulle försöka leta reda på hemligheten och på vägen skulle hon titta till sina vänner. ”Vill du följa med?” frågade hon Det ville jag naturligtvis!