Skogstrollens stig

Som förskollärare kan jag rekommendera Skogstrollens Stig som en del i undervisningen för förskolan men även för lågstadieklasser i grundskolan. Förutom att det är lärorikt är det en spännande promenad med klassen där vi lär oss om fåglar, fjärilar, fladdermöss, insekter, grodor med mera.

Marie Andersson

Förskollärare och ambassadör för Biosfärområde Östra Vätterbranterna

Detta är en 1,4 km lång sagovandring genom Vidablicks natur där en spännande saga lär barnen om natur, växter och djur. Lämpligt för barn i förskolan och lågstadiet. Stigen uppfyller målen i Lpfö 18.

Skogstrollen stig kan användas utan förbokning. Bara att komma ut och gå stigen, läsa sagan och uppleva naturen.

Vid starten och vid varje kontroll finns en QR-kod, skanna den och du hamnar på stigens motsvarande sida. Följ stigen och läs sagan för barnen. Du kan stega fram en kontroll i taget med knappen “Nästa” eller använda stationsmenyn (nedan eller till höger).

Vill du ha hela sagan i tryckt format?

Swisha 50 kronor till 123 385 06 66 och märk betalningen med “Trollstigen” eller skanna QR-koden till vänster, alla fält fylls då i automatiskt. Visa kvittot för valfri personal på Vidablick för att få din broschyr.

Önskar ni fler exemplar skickar vi gärna en faktura. Kontakta daniel@kfum.org, ange namn, adress, antal och eventuell märkning.

Start mellan fotbollsplan och poolhuset – ner mot Lillån.

Det tar en viss tid att gå stigen och läsa sagan därför kan stigen med fördel delas upp på 4 etapper.
Etapp 1: Station 1-6
Etapp 2: Station 7-12
Etapp 3: Station 13-18
Etapp 4: Station19-26

Från station 11 (ovanför branten upp från Lillån) är stigen framkomlig med rullstol och barnvagn.

Till station 25 behövs en Ficklampa! Fikabord finns vid slutet av stigen.

© KFUM Gården Vidablick
Koncept, trollbild och text: Eva Götbrink/Kråkfot AB

VIDABLICK

HEJ!

NU ÄR DU PÅ VÄG IN PÅ SKOGSTROLLENS STIG. STIGEN ÄR CA 1,4 KILOMETER LÅNG OCH NÄR DU GÅR LÄNGS DEN, KOMMER DU MÖTA ALLA DEM SOM DEN HÄR SAGAN HANDLAR OM.

JAG ÄR INTE ALLDELES SÄKER PÅ ATT DET FINNS TROLL, ÄLVOR OCH ANDRA VÄSEN I VERKLIGHETEN, MEN ALLT SOM SÄGS OM DJUR OCH VÄXTER I SAGAN ÄR SANT. DET VET JAG, FÖR DET ÄR JAG SOM HAR SKRIVIT DEN HÄR BERÄTTELSEN.

MAN FÅR RÖRA VID DET SOM MAN BLIR NYFIKEN PÅ, MEN EN DEL SAKER KAN VARA LITE ÖMTÅLIGA, SÅ VAR FÖRSIKTIG ÄR DU SNÄLL.

//EVA GÖTBRINK, BIOLOG OCH SAGOFÖRFATTARE