Detta ska vi uppnå genom att arrangera Friluftslivets år 2021. Arbetet förbereds under 2020 och dra igång med aktiviteter i januari 2021 och kommer under varje månad under året ha olika teman för att belysa friluftslivets olika delar. Under hela året kommer cirka 150 olika aktörer inom friluftsliv arrangera aktiviteter för att få fler att prova friluftsliv.
Projektet står på stadig grund
Det finns väldigt mycket forskning kring svenskt friluftsliv och det är ur forskningen Luften är fri har formats. Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Vi vet att de allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor.
Men vi vet också att det finns hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att personer i specifika grupper i samhället inte nyttjar friluftslivet i samma utsträckning som andra. Dessa hinder vill projektet förebygga genom att visa på att det finns aktiviteter för alla, att det finns aktiviteter nära hemmet och att det inte alltid behövs dyr utrustning.
Vi vet också att friluftslivet har en stor inverkan på folkhälsan eftersom det lockar personer till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering. Ändå är Sverige ett av de länder som har högst procentuell andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Friluftslivet kan inte ensam besegra psykisk ohälsa, men inom projektet är vi taggade att bidra till en bättre folkhälsa.
Denna film visar på lite av det arbete vi gör på gården
Den 8:e februari kl. 12:00 öppnar vi upp för årets lägerbokningar. Vi hoppas du är sugen på att komma till oss i sommar, vi längtar! Som det är nu hoppas vi innerligt att det, likt förra året, går att genomföra trygga och säkra läger.
Vi håller er uppdaterade med information kring läget. För mer info om respektive läger se denna sida.
Sommarens lägerprogram
Platserna till våra läger släpps 8 februari kl 12:00. Vi återkommer med tid för anmälan till Sköna dar. Vissa av lägren blir snabbt fulltecknade.
Det finns möjlighet att få hjälp med avgiften och viss utrustning. Var vänlig kontakta oss via formuläret i högerkanten.
KFUM ställer in Basaren 2020 men satsar på ett anpassat Senior Event!
På grund av Covid-19 och den rådande situation så har KFUM tyvärr ingen möjlighet att arrangera den så traditionsenliga Basaren utifrån Folkhälsomyndighetens nuvarande riktlinjer.
KFUM Jönköping har arrangerat Basaren under många år, tro det eller ej men år 2019 så fyllde eventet KFUM Jönköpings Basar 140 år! I 140 år har Basaren varit ett fantastiskt event med massor av musik, lotterier, aktiviteter och gemenskap för hela familjen men också haft ett stort fokus på insamling av pengar till KFUMs ungdoms verksamhet.
Nytt Seniorevent på KFUM Gården Vidablick med fokus på Fysisk & Mental Hälsa. Vi kan istället idag berätta om ett nytt event på KFUM Gården Vidablick för seniorer. Under 3 dagar i november mellan 25-27 November bjuder vi nu in seniorer med fokus på Fysisk & Mental Hälsa.
Dagarna på Vidablick kommer vara ett utomhusevent med väl genomtänkt anpassning för att minimera risk för smittspridning. Dagarna kommer erbjuda en härlig blandning av möjlighet till fysiska aktiviteter, föreläsningar, gemenskap, spännande gäster och god mat på grillen.
Lägg dessa datum på minnet. Det blir några dagar du inte vill missa, mer info kommer inom kort!
Tre dagar av inspirerande samtal och roliga diskussioner är nu till ända. Årets lägergårdsträff är nu över för detta år. Vi möttes i år på Vidablick, och har stött och blött hur året varit samt hur förutsättningarna ser ut framåt. 2020 har varit en tuff utmaning för alla gårdar och då är det skönt att få tips och idéer från föreningar i samma läge.
Några av punkterna på dagordningen var:
Nya verksamheter under 2020
Effekter av Covid-19
Stiftelser och fonder att söka medel från
Fastighet och gårdsunderhåll
Lärdomar inför kolloverksamhet 2021
Under dagarna gjorde vi även ett studiebesök på Ungdomens hus i Jönköping och träffade Residenstet som presenterade sin verksamhet.
Ida Wahlström, som är verksamhetsutvecklare på KFUM Sverige, var med och bollade idéer och tankar kring vår verksamhet, vilket var väldigt bra.
De gårdar som var med i år var Solvik från Eskilstuna, Brevik, Ängsholmen och Vidablick.
Lägergårdsträffen är ett nätverk för de KFUM föreningar i Sverige som har en lägergård.
Denna sida fokuserar inte på Vidablick, som alla vet är vackert utom all sans, utan på omgivningarna som även de har en del att erbjuda. Tanken är att visa hur det ser ut runt Vidablick samt att peka ut möjligheter som finns i närområdet.
En del punkter finns med enbart för att de erbjuder en enastående vacker vy eller utsikt.
Här finns exempelvis Domneåns naturreservat, Tjuvanabben, flera fina badplatser, fotbollsklubb, tennisklubb, sportfiskeklubb mm.
Klicka på en punkt för att se en bild och en kort text från platsen. Klicka någon annanstans på kartan för att ta bort popupbilden.
Den här symbolen betyder att det, via en extern länk, finns mer att läsa om punkten.
Fler punkter kommer att läggas till allteftersom.
Tjuvanabben är udden där du har en fantastisk utsikt mot Huskvarna såväl som mot norr. Beläget uppe på en klippa där det även finns ett bord för fikat och en eldplats.
Från Tjuvanabben kan du följa stigen utmed Vättern hela vägen till Vidablick och vidare till Domsand och Domneåns naturreservat.
Stigen är full av sten och rötter (var försiktig när det är blött) men bjuder även på en del trevliga inslag.
Sjöåkra badplats. Ligger alldeles innan du kommer fram till Vidablick. Populärt bland de boende i området.
Lillån är ett värdefullt vattendrag både för fiske och naturvård. Den har sin upprinnelse i källflödet vid Skams hål i skogen norr om Hallbysjön.
Flera stigar leder utmed ån som är ett populärt strövområde. I den breda ravinen växer lövträd som björk, asp och klibbal. Lillån är lek- och uppväxtområde för Vätteröring.
Utsikten vid sandbankarna utmed Vidablick är fantastisk. En populär plats för lokala fågelskådare.
Friluftskyrkan ligger alldeles vid Vätterkanten med en fantastisk utsikt. El finns framdraget för dem som önskar koppla in PA för instrument och sång.
Stigen utmed Vättern till skjutbanan och vidare till Domsand.
Promenaden mot domsand bjuder på fina vyer.
Stigen från skjutbanan mot Domsand.
Domneåns naturreservat omfattar ravinen vid Domneåns mynning som mynnar i Vättern strax norr om Bankeryd. Åns mynning är en bred ravin med torv- och kärrmarker i botten. Genom att studera torvlagren och de geologiska bildningarna kring ån kan vi lära oss mycket om inlandsisens avsmältning och landskapets utveckling de senaste 10 000 åren.
Domneåns småbåtshamn visar på ett betydande båtintresse i trakten.
Domsandsbadet är en populär badplats under varma sommardagar. Hit går det utmärkt att promenera eller paddla kanot från Vidablick.
Allén från Sjöåkra till Vidablick utgör en vacker anblick som möter våra deltagare när de promenerar från tågstationen i Bankeryd eller bussen från Sjöåkra till Vidablick. Här låg en gång i tiden Bankeryds folkpark där man ordnade dans under helgerna.
Skogsfloating är en form av konferens i skogen eller bara en fin avkoppling.
Backamoskogen är ett friluftsområde i Bankeryd med många stigar. Skogen har vuxit här i mer än hundra år. Därför trivs både orkidén knärot och Smålands landskapsblomma linnéa.
Varning skjutbana! Den är omgiven av skyddsvallar och inga korsande stigar finns. Stigen utmed Vättern är säker att använda.
Attarpsbadet ligger inom gångavstånd. Gå på nordvästra sidan om Lillån korsa sedan över dammen.
Attarpsdammen är en vattenspegel mitt i Bankeryd. Här finns Bankeryd Sporfiskeklubb som är mycket aktiva. Kontakta dem så kan de berätta mer om sin verksamhet.
Attarpsdammen är en vattenspegel mitt i Bankeryd. Här finns Bankeryd Sporfiskeklubb som är mycket aktiva. Kontakta dem så kan de berätta mer om sin verksamhet.
Lillåleden. Mellan Attarpsbadets parkering och fram till Kortebovägen, vid Brandstationen, är leden tillgänglighetsanpassad, en sträcka på drygt 1 km. Mellan Furuvik och Vättern går leden på nordvästra sidan av Lillån på befintliga stigar och på spänger vid Vidablick.
Bankeryds Sportklubb har flera planer och många ungdomslag i träning. Fotbollslag som förlägger träningsläger till Vidablick har stora möjligheter till utbyte och träningsmatcher.
Bankeryds tennisklubb ligger alldeles bredvid Furuvik (BSK). Här finns tennisplaner både inomhus och utomhus. Dessutom en helt ny padelbana och ett utegym.
Daniel är Verksamhetschef och instruktör med ansvar för rekrytering/anställning av personal och ledare till vår verksamhet med ett speciellt ansvar för sommarlägren. Ta kontakt med Daniel via epost eller 036-100535 Du kan nå Daniel via telefon mellan 13:00-17:00 på vardagar.
Ta kontakt med Jonatan via epost eller via formuläret till höger! Vi har begränsade möjligheter att ta emot bokningar via telefon och hänvisar därför till epost. Önskar du ändå en muntlig kontakt så uppge ditt telefonnummer i ett mejl så tar vi kontakt med dig snarast.
Evert är även banbyggare och säkerhetsansvarig så har du frågor av teknisk natur ta kontakt med Evert via epost. Evert kan inte alltid svara eftersom han ofta har grupper att ta hand om. Uppge ditt telefonnummer i mejlet så ringer han tillbaka så snart som det är möjligt.